Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Να σώσουμε τον ποταμό Αχελώο!

Σε μια περίοδο που ο εφιάλτης της λειτουργίας του φράγματος και του κατακλυσμού της Μεσοχώρας έχει (ξανα)ζωντανέψει, Μεσοχωρίτες και μέλη κινηματικών πρωτοβουλιών κατά του φράγματος και της εκτροπής του Αχελώου συντονίζονται για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα. Προϊόν της κινητικότητας του τελευταίου διαστήματος είναι και το κάλεσμα για τη συγκρότηση πανελλαδικού σχήματος για τη διάσωση της Μεσοχώρας και του ποταμού Αχελώου.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση στην Αθήνα, την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στα γραφεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας TRISE, στην οποία επιβεβαιώθηκε η ανάγκη μιας πανελλαδικής δικτύωσης, στο πλαίσιο ενός κοινού σχήματος, με την επωνυμία: «ΜΕΣΟΧΩΡΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ SOS». Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσει νέα συνέλευση στην Αθήνα, καθώς και αντίστοιχες συνελεύσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της λειτουργίας και των επιδιώξεων του σχήματος και οι πρώτες δράσεις - κινητοποιήσεις.

Ακολουθεί το αρχικό κάλεσμα της πρωτοβουλίας.



ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
Τετάρτη, 15 Μαρτίου, ώρα 7.30 μ.μ.
στα γραφεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας TRISE
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 31 - ΑΘΗΝΑ

Η βρόμικη ατμομηχανή της «ανάπτυξης» ετοιμάζεται να προχωρήσει στη λειτουργία του γιγαντιαίου φράγματος στη Μεσοχώρα των Τρικάλων, το πρώτο έργο κεφαλής, με προοπτική την εκτροπή του ποταμού Αχελώου. Ναι! Το φράγμα στη Μεσοχώρα και η εκτροπή είναι πλέον -και τυπικά- έργα δια-κομματικά. Προϊόντα της πολιτικής φλυαρίας των κομμάτων και των εκλογικών τους περιπετειών. Παλιότερα, γνωρίζαμε ότι όποιος πολιτικός περνούσε στη Θεσσαλία έταζε τα νερά του Αχελώου κι όταν περνούσε την κλεισούρα έταζε τα νερά στην Αιτωλοακαρνανία. Το πολιτικό σύστημα, η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, η ΔΕΗ, οι εταιρείες ενέργειας, οι εργολάβοι της «ανάπτυξης» νομίζουν ότι έχουν τον Αχελώο, το νερό, τα δάση, τα βουνά, τη θάλασσα, τους φυσικούς πόρους στο τσεπάκι, να τους πουλάνε και να τους αγοράζουν.

Έτσι και σήμερα -Σταθάκης και Φάμελλος- ετοιμάζονται να βυθίσουν στην κυριολεξία τη Μεσοχώρα, τους ανθρώπους, τη μνήμη, τον τόπο, υπογράφοντας την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για να εξυπηρετήσουν τα αχόρταγα λόμπι των εταιρειών, για να ερεθίσουν ακόμη περισσότερο τα ένστικτα των υπέρμαχων της εκτροπής. Όπως ομολόγησαν στους Μεσοχωρίτες, το φράγμα θα λειτουργήσει επειδή υπάρχει και όχι επειδή εντάσσεται σε κάποιον αντίστοιχο σχεδιασμό!

Δύο παράγοντες βρίσκονται πίσω από την εμμονή στη λειτουργία του Υ/Η φράγματος στη Μεσοχώρα:
·       η τύφλωση των θεσμικών παραγόντων και των μεγαλοαγροτών της Θεσσαλίας, η τύφλωση κομμουνιστών, αριστερών και δεξιών πολιτευτών, η τύφλωση της ανάπτυξης που κατέστρεψε τα νερά του κάμπου, η τύφλωση που ζητά ένα ποτάμι - θεό για να «σβήνει» τη νιτρική αμμωνία της μονοκαλλιέργειας και
·       Τα πολλά μικρά συμφέροντα κρατικοδίαιτων παρατρεχάμενων και τα λίγα μεγάλα συμφέροντα εργολάβων και προμηθευτών που βολεύονται από τα μεγάλα έργα.

Στον πόλεμο για το νερό έχουμε πάρει θέση. Στη λεηλασία των δημόσιων φυσικών πόρων μπορούμε να απαντήσουμε με κοινωνικό έλεγχο, αμεσοδημοκρατική διαχείριση. Δηλώνοντας ρητά ότι το φράγμα δεν ήταν, δεν είναι, ούτε θα γίνει της Μεσοχώρας! Το φράγμα εισέβαλε στη Μεσοχώρα, τα φράγματα διέκοψαν την ελεύθερη ροή του Αχελώου. Κανένας ποταμός, καμιά φύση δεν μας τα κληροδότησε. Ούτε εμείς σκοπεύουμε να το κάνουμε!

Το κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου και της διάσωσης της Μεσοχώρας είναι εδώ!
·       Όχι στον αφανισμό της Μεσοχώρας
·       Να κατεδαφιστεί το φράγμα
·       Να σώσουμε τον ποταμό Αχελώο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 15/3/2017, ΩΡΑ 7.30 μ.μ., ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 31 - ΑΘΗΝΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου